KwaZulu-Natal

KwaZulu-Natal is een grote smeltkroes van allerlei typische Zuid-Afrikaanse kenmerken: talloze soorten landschappen, een bonte verzameling van culturen, wildparken, drukke en verlaten stranden,levendige steden, kleine dorpjes en dat alles gezegend met een heerlijk klimaat. Geen wonder dat deze provincie zeer populair is onder de bezoekers van Zuid-Afrika.
Het landschap in KwaZulu-Natal is erg divers. Hier heb je de Afrikaanse bossen in het noorden, de brede stranden langs de kust van de Indische Oceaan of de indrukwekkende Drakensbergen waar je geweldig kunt wandelen.
Er zijn verschillende soorten natuurparken zoals het Greater St Lucia Wetland Park waar zeedieren, zoogdieren, reptielen en vogels worden beschermd en het prachtige Royal Natal National Park met de mooiste landschappen van Zuid-Afrika.

Geschiedenis

Deze provincie heeft een roerige geschiedenis. Een groot gedeelte deel van KwaZulu-Natal behoorde van 1820 tot 1880 tot het koninkrijk Zululand. De inwoners, de Zulu's, waren actieve krijgers die tot vechtmachines werden opgeleid en zo vele stammen en gebieden overwonnen. Toen de Boeren in 1838 het gebied binnen trokken, werden ze zonder pardon afgeslacht. Maar vervolgens werden de Zulu's verslagen tijdens de Slag bij de Bloedrivier.
De jonge Boerenrepubliek Natal werd in 1843 door Britse kolonisten geannexeerd. De oorlogen tussen de Zulu's en de Britten in 1879 en 1880 leidden tot het verval van het eens zo machtige Zululand. Tegenwoordig is het er een smeltkroes van culturen met Europeanen, Indiërs en Zulu's.
De bewoners in de afgelegen dorpen leven nog altijd volgens de oude tradities en gewoontes waardoor het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. In tegenstelling tot het kosmopolitische surfmekka Durban waar westerse horeca de kust bezetten en vele andere culturen - waaronder veel Indiërs -een plekje hebben gevonden.

Bezienswaardigheden

In KwaZulu-Natal is veel te zien en te doen. Er zijn verschillende prachtige natuurparken die tot de mooiste van Zuid-Afrika worden gerekend. Verder liggen er uitgestrekte stranden Sint Lucia, interessante steden als Durban en Pietermaritzburg en traditionele dorpen.
Je kunt er diepzeeduiken, snorkelen, hiken, paardrijden, vissen, golfen, raften en nog veel meer. In deze provincie is voor iedereen wel iets te vinden.
De kust van KwaZulu-Natal telt zo'n 230 dagen zon per jaar. In de zomer kan het er erg heet en vochtig zijn met temperaturen rond de 30ºC. Het zeewater is vrijwel altijd warm.
Het binnenland is door het jaar heen vrij warm, al kan het in de hoge bergen af en toe sneeuwen. Houd hier wel rekening met een plotselinge onweersbui, die vooral aan het einde van de middag kan opzetten.

Zoeloes

De Zoeloes zijn een Afrikaanse etnische groep bestaande uit ongeveer 11 miljoen mensen die voornamelijk leven in KwaZoeloe-Natal, Zuid-Afrika.
Hun taal, het Zoeloe, behoort tot de Bantoetalen. In het Zoeloe betekent Zoeloe "hemel" of "lucht".

Geschiedenis

Onder koning Shaka Zoeloe werd het koninkrijk in de vroege jaren 1800 vergroot door verovering en assimilatie. Van een kleinere clan van 1500 mensen evolueerden ze tot een grote natie tussen de Tugela-rivier en de Pongola-rivier. Ze waren deels verantwoordelijk voor de Mfecane - de "verplettering", een grootscheepse migratie van vele opgejaagde volkeren rond Zoeloeland.

De Zoeloe werden in de 19de eeuw bekend door hun conflicten met de Boeren en het Britse leger. Een voorbeeld hiervan is Zoeloe-oorlog van 1879 waarin circa 20.000 Zoeloes op 22 januari onder leiding van koning Cetswayo zo'n 2.000 Britse troepen bij Isandlwana versloegen.

Cultuur

Vandaag de dag zijn de Zoeloes bekend om hun vermogen om kunstzinnige voorwerpen te maken met behulp van kraaltjes en naaigaren. Ze brachten ook hun muzikale tradities naar de westerse wereld. Op vele oude ansichtkaarten is te zien dat jonge Zoeloevrouwen trotse mensen zijn, die weinig te verbergen hebben. In verschillende streken wordt door hen nog steeds bij bepaalde gelegenheden buiten een klein kralenschortje en/of een string met de borsten en billen bloot gelopen.


Ook bij hun buren, de Swazi, wordt bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse rietfeest niet alleen door minderjarige, maar ook door de oudere maar nog wel ongetrouwde meisjes, soms niets anders gedragen dan dit klein kralenschortje dat bij de Zoeloes isigege genoemd wordt. In de streek van Nongoma bedekt deze, ook gewoon dagelijks gedragen, 'maagdenkledij' tussen navel en knieën een oppervlakte van +/- 20 op 30 cm, in andere streken kunnen ze zelfs korter en ook breder zijn. Door (kleine) jongens gedragen wordt deze beperkte kledij in het Zoeloe dan weer isinene genoemd.


Opvallend is dat de Zoeloetraditie, in tegenstelling tot die van de Xhosa (na de Zoeloes het tweede grootste volk van Zuid-Afrika), zich tegen een verminking van zowel mannen- als vrouwenbesnijdenis keert. Van alle volkeren in Zuid-Afrika tellen de Zoeloes de meeste Aids-slachtoffers. Volgens veel van hun besneden landgenoten zou dit een oorzaak vinden in het onbesneden zijn van de meeste Zoeloes.

Bekende Zoeloes

Mangosuthu Buthelezi, chief van de Zoeloes in de tijd van de apartheid en minister in de Zuid-Afrikaanse regeringen van 1994 en 1999
Jacob Zuma, voorzitter van het ANC en sinds 2009 president van Zuid-Afrika
De huidige Zoeloe natie bestond oorsprongkelijk uit verschillende sociale eenheden waarvan er velen een financiele bijdrage leverden aan Koning Dingiswayo van Mthethwa. De Zoeloe natie is echter pas in begin 1800 ontstaan.
De Zoeloes staan bekend om hun dapperheid in de oorlog onder Shaka (1788-1828), “Afrika’s eigen Napoleon” en andere leiders en vormen tegenwoordig de grootse stammengroep in Zuid-Afrika, met een aantal van bijna 8 miljoen. Zoeloes leven traditioneel in een bijenkorfvormige hut die in een cirkel staan opgesteld, beter gekend als een “kraal”.
De Zoeloe kinderen houden op vele plaatsen nog van traditionele spelletjes als amagenda, bij ons Europeanen beter gekend als "bikkelen" (het opgooien van steentjes om ze daarna op te vangen).
Een Zoeloe-chef draagt een oorring en een hoofdband gemaakt van de huid van een luipaard, alsook een rok van koeienhuid die in slierten naar beneden hangen. Getrouwde vrouwen dragen breedgerande, schotelvormige hoofddeksels, vaak versierd met kralen, om hun status aan te geven en zullen hun mannen dienen op hun knieën als teken van respect.
Niet getrouwde Zoeloemeisjes dragen een hoofdband van parels of een Isicholo. Zoeloe-mannen dragen rokjes van huiden en arm- en enkelbanden van bont. Bij traditionele ceremonies dragen ze eveneens schilden en speren.
Het zijn voornamelijk de Zoeloe vrouwen die later Sangomas of rituele leidsters worden, bij de mannen daarentegen is het zo dat de meeste van hen Nyangas of kruidendokters worden.

 

terug inhoud